In het land der blinden is eenoog koning

In het land der blinden…

Van huis uit heb ik meegekregen dat bescheidenheid de mens siert. We waren thuis niet zo uitbundig. Successen werden niet opgehemeld, daarentegen werden dieptepunten ook niet eindeloos uitgemolken. Ik vraag me af of dat de reden is dat ik nooit roep dat ik ergens goed in ben. Bij mij is het altijd ‘wel aardig’ of ‘best goed gelukt’. Ik kijk dan ook vaak wel op tegen mensen die ontzettend zelfverzekerd zijn.

Wanneer ben je een expert?

Een paar dagen geleden las ik een artikel over taal. Ik hou ervan om dat soort artikelen te lezen. Bovendien is het, met de C1 taaltoets in het verschiet, ook nog eens nuttig. Dit artikel betrof 5 veelgemaakte fouten en bevatte er zelf fout… Tenminste daar was ik van overtuigd. Maar de schrijver van het artikel is een expert dus ik twijfelde aan mezelf (de eeuwige de ander weet het vast beter-gedachte). Na grondig onderzoeken van de regel durfde ik het aan de schrijver van het artikel te mailen.

Ik pak mijn 5 minutes of fame

Niet zo lang na mijn mailtje kwam het verlossende antwoord: het was inderdaad een vergissing. Glimmend van trots stuur ik een klasgenoot een berichtje over mijn ontdekking. Hoewel we zelf ook fouten maken bij de vleet, zijn we stiekem ook een beetje de taalnazi’s van de klas. Dat was dus genieten.

Hoe belangrijk is het nou helemaal?

Over het algemeen worden er veel taal- en stijlfouten gemaakt op Facebook. Een artikel schrijven dat hierover gedeeld wordt is dus naar mijn idee ook wel een beetje een gevalletje ‘in het land der blinden is eenoog koning’. En, ja, bij eenoog schrijf je de ‘e’ zonder streepje (accent aigu). Dat heb ik even opgezocht inderdaad :-).
Ik dwaal af, wat ik wilde zeggen is dat een artikel over taal goed op zijn plaats is op Facebook. Over het algemeen is het triest gesteld met onze taal. En hoewel ik ook weleens denk: wat een muggenzifterij, ben ik blij dat het bij mij op de lagere school nog wel als heel belangrijk gezien werd. Of was ik toen ook al taalfan, dat ik het daarom goed wilde doen?

Bij twijfel

Waar kun je nou goede raad vinden als het gaat om taal? De twee sites die ik veel raadpleeg zijn:

  • www.taaladvies.nl: een databank met taal- en spellingkwesties waar vaak vragen over gesteld worden. Alle hierop geschreven teksten zijn geschreven door taaladviseurs en andere deskundigen en besproken en goedgekeurd door de Nederlands Taalunie.
  • www.woordenlijst.org: voor al je spellingsvraagstukken (digitale vorm van het Groene Boekje).

Doe er je voordeel mee!

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *